FŐOLDAL MENTÁLIS EGÉSZSÉG SZEXUALITÁS KARRIER PSZICHO FACEBOOK

A pihenésről tudatosan, 3 percben

2019. április 10. 11:10 - Glossza Magazin

glossza-relax.pngEgy-egy stresszesebb nap után biztosan érezted már, hogy mentálisan teljesen kimerültél, lefáradtál. Ilyenkor csak a pihenésen járt az eszed és egy kicsit ingerültebb voltál ezért nem is szerettél volna senkivel kapcsolatba lépni. Ebben a cikkben a relaxációt fogjuk szemügyre venni, kitaglalni és adunk néhány tippet, hogyan érd el a relaxált állapotot.

Amikor feszültek vagyunk, akkor a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, ami az ősi időkből származó "küzdj, vagy menekülj" reakciót idéz elő a szervezetben, ami hosszú távon káros hatással van a mentális egészségre.
Relaxáción azt az érzelmi állapot értjük, amikor az adott személy megszabadult a feszültségektől, melyeknek forrása lehet a harag, a félelem, vagy a szorongás és ellazul.

Relaxáció során úgynevezett relaxált állapotba kerülünk. Amely a testi-lelki folyamatok nyugalmi, harmonikus, optimális működése, állapota, élménye. A gyakorlat során felfüggesztődik a tudatos kontroll

Relaxált állapotot 2 fajta módon lehet elérni, az aktív és a passzív feltöltődéssel.

Aktív feltöltődés alatt a tudatos cselekedeteinket értjük, mint például a sport, mely edzettséget ad és csökkenti a népbetegségek kockázatát, javítja a hangulatot és szellemi frissességet ad. A baráti, családi kapcsolatok is igen fontosak a relaxált állapot eléréséhez, mivel a személyes kapcsolattartás csökkenti a stresszt, a személyes beszélgetéseket nem helyettesítheti semmi. Továbbá érzelmeink kimutatása és bevallása is igen fontos.

A passzív feltöltődés legfontosabb pontja a megfelelő alvás mely 6-8 óra kell álljon, nagyon fontos az éjfél előtti alvás. Segíthet még a virtuális világtól való elszakadás, zenehallgatás, filmnézés (bár nehéz olyan filmet találni mely nézése során relaxálhatunk, mert minden filmtől izgalmat várunk, ezért is jobb az alvás).

Listázva

Aktív feltöltődés:

  • sport
  • társas kapcsolatok
  • érzelmek kimutatása

Passzív feltöltődés:

  • alvás
  • zenehallgatás
  • filmnézés

Összegezve tehát, a relaxált állapot elérése, mind aktív, mind passzív formában, igen fontos a szellemi frissességünk fenntartása érdekében.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://glosszamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9914753259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása